Czarny makaron z łososiem w sosie pomidorowo-szpinakowym

 

Ostatnie dni mijają tak ekstremalnie szybko, że odnoszę wrażenie, jakby wskazówki zegara ktoś żartobliwie pstryknął palcami i przyspieszył. I choć dopiero połowa kwietnia, ja już wiem, że majówka tak naprawdę czai się za rogiem i za dosłownie kilka postów napiszę „przegryzione w kwietniu”. Pośpiech nie jest dobrym kompanem na zakupy, więc tym razem zrobiłam coś na szybko z tego, co akurat znalazłam w czeluściach lodówki.


Szybki ruch, otwarcie drzwiczek lodówki, nerwowo skacząca żarówka i stos produktów, które wręcz błagają o wyciągnięcie i przerobienie na coś pysznego. Nie tym razem – czasu mało, późna godzina, skurczony żołądek, czy po prostu brak ochoty sprawiają, że szukam rozwiązań najłatwiejszych. Padło na ekspresowego łososia w pomidorach z czarnym makaronem

 

Czarny makaron z łososiem w sosie pomidorowo-szpinakowym

 

Składniki:

  • filet łososia
  • mieszanka suszonych pomidorów z chilli i bazylią
  • 3 dojrzałe pomidory malinowe
  • 3 garści świeżego szpinaku
  • szczypta ostrej wędzonej papryki
  • szczypta soli
  • 2 łyżki oliwy
  • makaron barwiony sepią

Sposób przyrządzania:

Łososia obsypać pomidorami i chilli. Wstawić do parowaru i gotować na parze przez 20 minut. Na patelni rozgrzać oliwę i wrzucić pokrojone, wcześniej sparzone pomidory. Dusić przez ok. 5 minut, aż puszczą sok. Stopniowo dodawać szpinak, aby liście zmiękły i połączyły się z pomidorami. Doprawić solą i wędzoną papryką.
Ugotować makaron. Podawać z sosem pomidorowo-szpinakowym i łososiem.

 

Smacznego!


7 thoughts on “Czarny makaron z łososiem w sosie pomidorowo-szpinakowym”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *