Śniadaniowy muffin pomarańczowy z makiem

 

 
W robieniu babeczek najbardziej lubię to, że ich przygotowanie wymaga jedynie podstawowej wiedzy na temat łączenia suchych i mokrych składników, a z jednego uniwersalnego przepisu można tworzyć wypieki od najsłodszych do najbardziej wytrawnych. Ja swój niezawodny przepis odkryłam wiele lat temu i niezmiennie pozostaję mu wierna, otrzymując w zamian gwarancję, że w niecałe pół godziny mogę otrzymać swoje własne spersonalizowane śniadaniowe muffiny.

 

W tym przepisie można zmieniać niemal wszystko. Jedyne z czym powinniśmy się zaprzyjaźnić to proporcje składników. Historia tej receptury sięga już ładnych parę lat i otarła się o najbardziej skrajne i ekstremalne wersje, począwszy od gorgonzoli z miodem, na kiwi i kefirze kończąc. Część z nich już dawno została wyrzucona, zanim została rozpakowana z kolorowych papilotek, jednak większość kombinacji sprawiła, że moje kubki smakowe wzbogacały się o nowe kulinarne doznania.

Gdy myślę o śniadaniu, wszystko się jednak zmienia. Tu muszą królować sprawdzone smaki. Intensywny i pobudzający aromat powinien połaskotać moje zaspane bodźce, stawiając mnie na nogi i ładując mnóstwo siły. Kiedy wiosna podbiega coraz szybszym truchtem, włączam do swojego porannego menu babeczki z pomarańczą i makiem. Jak duża była moja radość, gdy odkryłam, że w lodówce czeka na mnie jeszcze jeden słoiczek konfitury z jagody kamczackiej. Jeśli i w Waszych zapasach znajduje się choć jedna łyżeczka domowego przysmaku, śmiało połączcie go ze śniadaniowym muffinem. Tego dnia wszystko musi się udać.

Kukurydziane babeczki z pomarańczą i makiem

 

Składniki:

suche:
  • 1/2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 1,5 szklanki mąki kukurydzianej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżki niebieskiego maku
mokre:
  • 1 szklanka mleka sojowego
  • 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
  • 1 jajko
  • 1 łyżka skórki pomarańczowej
  • sok wyciśnięty z połówki pomarańczy
  • 2 łyżki płynnego miodu

Sposób przyrządzania:

W jednej misce wymieszać suche składniki. W drugiej misce połączyć wszystkie mokre składniki, po czym wlać je do suchych i szybko zamieszać. Gotową masę przełożyć do silikonowych papilotek i piec 25 minut w 200 stopniach.
Podawać z domową konfiturą i ciepłą kawą z mlekiem.

 

 

 

 
Smacznego!

 



8 thoughts on “Śniadaniowy muffin pomarańczowy z makiem”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *