Kobiety uwielbiają grzeszyć w kuchni. Podwójnie czekoladowe babeczki z kremem truskawkowym

 
Gdy nadchodzi taki dzień jak dziś,
bulgoczą we mnie przeróżne myśli. No bo tak naprawdę, to kto
dziś świętuje? Mężczyźni celebrują istnienie kobiet, czy
kobiety pozwalają sobie na wszelkiego typu szaleństwa z okazji
dedykowanego dla nich dnia? Myślę, że odpowiedzi szukać należy
gdzieś pośrodku. Zwykle byłam skłonna twierdzić, że to właśnie
dzięki mężczyznom i przyjaciółkom możemy dziś balować.
Gdy jeszcze miałam piegi, chude nogi i
nosiłam plecak do szkoły, o tym dniu przypominał mi Tata i Brat,
podrzucając na stolik w pokoju czekoladki lub umownego tulipana.
Kilka lat później, chichocząc kupowałyśmy z koleżankami
kolorowe kwiaty i obdarowywałyśmy nimi siebie wzjemnie.
Usprawiedliwiałyśmy też każdą z nas, gdy zjadła dodatkową
porcję lodów lub ciasta, a niekiedy wychodziłyśmy na szczegółowo
zaplanowaną ucztę do ulubionej knajpki.
 
Dzień Kobiet wydaje się być dla nas
łaskawy, niczym transparentny czas dla kulinarnych grzeszków i
dietetycznych odstępstw. Coraz głębiej wierzę w naturalną
potrzebę człowieka, aby sam przed sobą mógł się tłumaczyć i,
co najważniejsze, tkwił w przeświadczeniu, że ma rację. Jeśli
więc dieta wyklucza, sumienie nie pozwala, a biodra aż szczypią z
przerażenia, pieprzcie to. W końcu nie od dziś wiadomo, że
kobietom trzeba po prostu czasem posłodzić.
 

Podwójnie czekoladowe babeczki z kremem truskawkowym

 

Składniki:

ok. 12-14 babeczek:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżka dobrej jakości kakao
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 100 g posiekanej ciemnej czekolady(najlepiej min. 80% kakao)
  • 50 g posiekanej mlecznej czekolady
  • 2/3 szklanki cukru
  • 1 szklanka mleka
  • 1 jajko
  • 1/3 szklanki roztopionego, ostudzonegomasła
  • opcjonalnie: łyżka advokatu
 
Krem truskawkowy:
  • ok. 200g serka mascarpone
  • szklanka śmietany 36%
  • łyżka domowego syropu truskawkowego
    (opcjonalnie: łyżka dżemu truskawkowego)
 

Sposób przyrządzania:

W jednej misce wymieszać wszystkie suche składniki: mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i czekoladę. W drugiej misce umieścić składniki mokre tj. mleko, jajko, ostudzone masło, advocat i wszystko ze sobą wymieszać za pomocą trzepaczki. Następnie wlać zmieszaną masę do suchych składników i szybko połączyć w całość. Ciasto przełożyć do papierowych papilotek i piec ok. 25 minut w 200
stopniach (z termoobiegiem). Należy doglądać, aby zbyt mocno się nie przyrumieniły. W tym czasie przygotować krem: mascarpone i śmietanę zmiksować na puszystą masę. Dodać do niej syrop truskawkowy i jeszcze raz szybko zmiksować (tu szybkość jest niezbędna, ponieważ nie można dopuścić do zwarzenia śmietany). Gdy babeczki ostygną, udekorować je kremem i ulubionymi dodatkami.
 
 
 

 

Smacznego!


10 thoughts on “Kobiety uwielbiają grzeszyć w kuchni. Podwójnie czekoladowe babeczki z kremem truskawkowym”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *